Teorie: Par sau impar? Paritatea numerelor întregi.
Paritatea numerelor: par sau impar?
- Un întreg se numește număr par dacă este divizibil cu 2, adică dacă se împarte la 2 fără rest.
- Un întreg se numește număr impar dacă nu este divizibil cu 2, adică dacă nu se împarte exact la 2, ci produce un rest = 1.
- Dacă un număr este par atunci nu poate fi și impar.
- Proprietatea unui număr întreg de a apartine mulțimii numerelor pare sau impare se numește paritate.
Exemple de numere pare și impare:- Numere pare: -14, 2, 0, 8, 56, și 127388 (fără rest atunci când sunt împarțite la 2).
- Numere impare: -13, 1, 5, 97, 19, și 127387 (toate aceste numere produc un rest = 1 atunci când sunt împărțite la 2). Toate numerele prime, exceptând numărul 2, sunt numere impare.
Pe scurt: un număr întreg este par sau impar în functie de cifra unităților: dacă aceasta este 0, 2, 4, 6, or 8, atunci numărul este par, altfel este impar.
Definiția formală a numerelor pare și impare:
- Un număr par, "a", poate fi întotdeauna scris ca produsul dintre numărul "2" și orice alt număr întreg, "k", astfel: "a = 2 × k";
- Prin urmare, un număr impar, "b", din moment ce produce un rest = 1 când este împărțit la 2, poate fi scris întotdeauna ca produsul dintre numărul "2" și orice alt număr întreg, "k", plus 1: "b = 2 × k + 1";
Aplicație practică
Pe scurt: un număr întreg este par sau impar în functie de cifra unităților: dacă aceasta este 0, 2, 4, 6, or 8, atunci numărul este par, altfel este impar.
Ai observat că în orașe, numerotarea caselor pe străzi este astfel făcută încât cele cu numere pare sunt pe o parte a străzii, iar cele cu numere impare sunt pe cealaltă parte?